Znaš onaj osećaj kada završiš sa kuvanjem cela kuća miriše na sveže pripremljen obrok, deca već vuku stolice do stola, a ti si ponosna što si uspela da za kratko vreme napraviš nešto domaće, ukusno i toplo? E pa, taj trenutak savršenstva najčešće prekida pogled na kuhinju koja sada izgleda kao pravo kulinarsko bojište: brašno po radnoj površini, masnoća po ringli, zagorela šerpa, a i sudopera nije bolje prošla.
Ne brini, nisi jedina. I upravo zato moramo pričati o pravim savezicima u čišćenju. Ne, ne mislim na čitavu armiju hemikalija koje zauzimaju pola ormarića, već na proverene, jednostavne i efikasne pomagače koji ti mogu olakšati svakodnevicu.
Zašto je kuhinja toliko važna i zašto je toliko brzo uprljamo?
Kuhinja nije samo mesto gde kuvamo. To je mesto gde pravimo uspomene. Tu se ujutru kuva kafa, popodne sipa sok, a uveče pravi haos dok svi tragaju za nečim slatkim. Sve to znači mnogo korišćenja posuđa i mnogo prilika za nered. I zato je neophodno razviti rutinu i koristiti proizvode koji zaista rade posao. Najbolji način da sprečiš nered jeste da ga uopšte ne dozvoliš. Zvuči jednostavno, zar ne?
Pa, u teoriji jeste. Ali kad ti trogodišnjak prospe sok dok ti paziš da ti ne zagori supa i telefon zvoni, sprečavanje haosa više liči na naučnu fantastiku. Zato se ne opterećuj savršenstvom. Umesto toga, uvedi male navike:
– Obriši površinu odmah posle upotrebe.
– Koristi podmetače ili stare kuhinjske krpe ispod činija koje se lako prljaju.
– Operi sudove „u hodu“ dok čekaš da se nešto skuva.
Ove sitnice čine veliku razliku kada dođe vreme za „ozbiljno“ čišćenje.
Heroj iz senke:
Čudotvorna pasta za domaćinstvo
Ako bih morala da izdvojim samo jedan proizvod koji mi je spasao živce (i nokte), to bi bila pasta za domaćinstvo. Prvi put sam je kupila iz radoznalosti, iskreno ne očekujući ništa spektakularno. Ali nakon što sam bez mučenja očistila zaprljanu ringlu, postala sam verna obožavateljka. Koristim je za sve od tiganja i šerpi, preko radnih površina, pa do sudopere i čak unutrašnjosti rerne. Jednostavno je: naneseš, ostaviš da deluje 3–5 minuta, i obrišeš vlažnom krpom. Masnoća nestaje, a površine sijaju.
Jednom prilikom sam zaboravila da isključim rernu na vreme sve je zagorelo, dim na sve strane. Kada sam kasnije otvorila vrata, prizor je bio zastrašujuć. Pomislila sam da će mi trebati hemijsko čišćenje. Ali ne, samo malo paste, strpljenja i krpa i vratila sam je u normalu. Ako voliš detaljno čišćenje, mala četkica (ili stara četkica za zube!) može biti čudesno sredstvo za čišćenje oko slavina, između pločica ili ispod ivica šporeta. Te „skrivene“ prljavštine nekako uvek promaknu, a baš one prave razliku kada želiš da kuhinja stvarno zablista.
Rutina čini čuda
Nisam uvek bila organizovana. Nekada sam ostavljala sudove do jutra, brisala samo kad „se nešto zalepi“, i mislila – „ma sutra ću“. Problem je što sutra postane prekosutra, a prekosutra postane... katastrofa. Zato sam uvela mini rutinu:
Ujutru – brzinsko brisanje radnih površina i provera frižidera (da se nešto nije prosulo).
Tokom kuvanja – perem sve što mogu dok jelo ključa.
Uveče – obavezno operem sve sudove i prebrišem šporet. Treba mi 10 minuta, ali sutradan sebi budem zahvalna.
Kad sve funkcioniše po automatizmu, čišćenje više ne deluje kao „poseban zadatak“. Postane deo dana, kao što je i kuvanje.
Mali trikovi za veliku razliku
– Koristi limun za osvežavanje sudopere – preseci ga na pola, pospi malo sode bikarbone i protrljaj unutrašnjost sudopere i redovno je održavaj sjaj abrazivom
– Stavi činijicu sa sirćetom u ugao frižidera – upija neprijatne mirise.
– Uvek imaj jednu „krpu za hitne intervencije“ – ona koja stoji pored šporeta i koristi se kad god nešto iskipi ili prsne.
Na kraju, nije poenta da kuhinja izgleda kao iz časopisa svakog trenutka. Poenta je da ti bude prijatno u njoj – da možeš da kuvaš, jedeš, piješ kafu i dišeš punim plućima. Kada znaš da nered neće tražiti sate ribanja, sve postaje lakše. I zato – ne moraš biti superžena. Dovoljno je da imaš prave saveznike: pastu koja radi posao, krpu koja traje, četkicu koja stiže svuda i malo dobre volje. Ostalo će doći samo od sebe. Zato sledeći put kad završiš sa kuvanjem, ne gledaj na čišćenje kao kaznu. Gledaj na njega kao na završni deo tvoje kuhinjske magije – poslednji potez četkice na slici koju si stvorila. A onda – noge na stolicu, kafa u ruku, i uživaj u pogledu na kuhinju koja ti se smeši.